Sparen voor vroegpensioen

Op het moment dat je met pensioen gaat, kun je je spaartegoed gebruiken om van te leven. Om erachter te komen hoeveel je moet sparen voor later, is de vraag van belang ‘hoeveel pensioen krijg ik?’. Daar kun je achter komen door je pensioenoverzicht te raadplegen.

adriana-psp.nl

Fiscaal

Je zult heel wat geld moeten sparen om een paar jaar eerder te kunnen stoppen met werken. Zelfs als je een relatief hoge rente ontvangt. Je betaalt namelijk over je spaartegoed belasting in box 3 vanaf de vrijstelling van 20.785 euro per partner. Deze heffing bedraagt 1,2 procent over je gemiddelde vermogen. Wanneer je boven de vrijstelling uitkomt, groeit je spaargeld bij een rente van 3,6 procent dus slechts 2,4 procent.

Inflatie

Houd daarbij ook nog rekening met de inflatie. Stel dat je over 17 jaar 57.000 euro nodig hebt, moet je bij een inflatie van 2 procent per jaar 79.814 bij elkaar sparen. En bij een inflatie van 3 procent zelfs 94.212 euro (Bron: Consumentenbond). Je zult dus flink moeten sparen om een paar jaar voor je 65e met pensioen te kunnen gaan.

Spaarloon

Ook het tegoed op een spaarloonregeling kun je benutten voor je pre pensioen. Wanneer het spaarloon vrijkomt, stort je het bedrag in je pensioenpot via je pensioenfonds. Je bouwt zodoende meer pensioen op. Het gaat echter om niet meer dan een extraatje, want je mag in de spaarloonregeling jaarlijks niet meer dan 613 euro van het brutoloon sparen.

Parttime met pensioen

Het geleidelijk wat rustiger aan gaan doen kan enerzijds door parttime met pensioen te gaan of door gebruik te maken van demotie.

Parttime pensioen, doorwerken na pensioen

Je gaat al een paar jaar voor je 65e minder werken door gedeeltelijk uit dienst te treden. Je gaat bijvoorbeeld in plaats van vijf dagen drie dagen in de week werken. Voor de dagen dat je niet werkt ontvang je alvast pensioen. Terwijl je pensioenopbouw doorloopt voor de dagen dat je nog wel werkt. Op deze manier kun je per jaar minder gaan werken tot uiteindelijk je 65e verjaardag. Een parttime pensioen, ook wel deeltijd pensioen genoemd, is een stuk beter betaalbaar dan een paar jaar voor je 65e volledig stoppen met werken. Je pensioenopbouw loopt immers voor een deel door. Bovendien ontvang je naast je parttime pensioen nog steeds een inkomen uit arbeid.

Demotie

Een andere manier om deels eerder te stoppen met werken is demotie. Dit houdt in dat je het wat rustiger aan gaat doen zonder dat dit effect heeft op je pensioenopbouw. Je kunt bijvoorbeeld parttime gaan werken of naar een rustigere, lager betaalde functie overstappen. Je mag met demotie pensioen blijven opbouwen over je oude salaris wanneer je dit doet binnen tien jaar voor de pensioendatum. Zodoende voorkom je een pensioentekort.