Schade claimen op reis

In feite is het claimen van schade geen ingewikkeld karwei. Je moet er in elk geval voor zorgen dat je het schadeformulier reisverzekering zo zorgvuldig mogelijk invult en dit samen met de nodige bewijsstukken opstuurt naar je verzekeraar. Doe dit zo snel mogelijk en bij voorkeur zelfs nog voordat je weer thuis bent. Wanneer de verzekeraar het schadeformulier heeft ontvangen, zal deze gaan beoordelen of de claim terecht is. Een claim indienen wil dus niet zeggen dat je ook daadwerkelijk een vergoeding krijgt of dat je de hele reissom vergoed krijgt. Dit is onder andere afhankelijk van het soort reisverzekering (de dekking), de polisvoorwaarden annuleringsverzekering en van de reisverzekering en de oorzaak van de ontstane schade of diefstal. De voorwaarden voor het claimen van schade zijn vrij streng, omdat met reisverzekeringen relatief veel wordt gefraudeerd.

Voorzichtigheid

Je verzekeraar gaat ervan uit dat je je spullen op een normale manier in de gaten houdt en er zorgvuldig mee omgaat. Anders gezegd: er wordt uitgegaan van een normaal gezond verstand waarbij de normale voorzichtigheid in acht moet worden genomen. Geld, kostbaarheden en reisdocumenten dien je bij je te houden of op te bergen in een kluis. Wordt er geld gestolen uit je hotelkamer dan wordt er dus niets vergoed. Hetzelfde geldt voor een inbraak in je auto omdat je je bagage onbeheerd hebt achtergelaten. Het is dus verstandig voordat je op vakantie gaat de polisvoorwaarden reisverzekering goed door te nemen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Bewijs

Voor een succesvolle schadeclaim is het in de eerste plaats van belang om de schade goed op papier te krijgen. Doe verder altijd aangifte bij de plaatselijke politie en vraag of er een proces-verbaal kan worden opgemaakt. Ook kan de reisleiding of vervoersmaatschappij een schriftelijke verklaring opstellen. Dit soort bewijzen zorgen ervoor dat de schade aannemelijk wordt voor de verzekeraar.

Vergoeding

Wanneer je een claim hebt ingediend die binnen de voorwaarden en de dekking van je reisverzekering valt, is het natuurlijk de vraag hoe hoog de vergoeding is die je zult ontvangen. Vanwege het feit dat je spullen en geld binnen de verzekering tot een maximaal bedrag zijn verzekerd kan de hoogte van de vergoeding tegenvallen. Vooral voor audio-, video- en computerapparatuur gelden grote afschrijvingspercentages. Het kan dus voorkomen dat je voor het

verlies van een dure camera van drie jaar oud maar heel weinig krijgt vergoed.

Vertraging vliegtuig

adriana-psp.nl

Heeft je vlucht vertraging? Dan kun je soms ook een beroep doen op je verzekering voor schadevergoeding vertraging vlucht. Maar in veel gevallen zal het in eerste instantie op de vliegmaatschappij aankomen. Je zult je claim daar moeten indienen. Vanaf drie uur vertraging kun je vaak een vergoeding krijgen. Dit hangt uiteraard wel af van de oorzaak van de vluchtvertraging en in hoeverre deze onder de verantwoordelijkheid van de maatschappij valt.