Onderhandelen woning

Veel mensen denken dat als zij een bod op een woning uitbrengen, ze direct in onderhandeling zijn. Dat is niet zo. De onderhandelingen beginnen pas zodra de verkoper op jouw bod gereageerd heeft en met een tegenbod komt. Ook wordt verondersteld dat als je eenmaal in onderhandeling bent, er niemand anders meer tussen kan komen. In de praktijk hoeft dit niet altijd zo te zijn. Het kan gebeuren dat iemand anders eveneens een bod op de woning uitbrengt, terwijl jij aan het onderhandelen over de koopwoning bent. Hieraan is in juridisch opzicht niets te doen. De andere partij die een bod op de woning uit heeft gebracht krijgt overigens de hoogte van jouw bod niet te horen.

adriana-psp.nl

Bij het onderhandelen over het huis zijn er naast prijsonderhandelingen nog tal andere zaken waarover onderhandeld kan worden. Denk bijvoorbeeld aan de termijn waarin je de woning kunt betreden. Daarnaast moet je kenbaar maken wat de ontbindende voorwaarden zijn die later in het voorlopige koopcontract worden opgenomen. Leg mondelinge afspraken altijd vast op papier. Zo weten beide partijen exact wat er afgesproken is.

Als je in onderhandeling gaat is het verstandig om een taxatierapport te laten opstellen. Een taxatierapport is sowieso verplicht wanneer je een hypotheek gaat aanvragen. Indien het een oudere woning betreft kun je ook kiezen voor een bouwkundige keuring. Dit kan overigens ook in een later stadium gebeuren. Ben je van plan een bouwkundig rapport te laten opstellen, dan moet je dit wel tijdens de onderhandelperiode aangeven.