Informatie lijfrente

Met een lijfrente verzekering bouw je kapitaal op voor later, bijvoorbeeld voor je pensioen. Het kan gezien worden als een levensverzekering. Naast kapitaal opbouwen voor je pensioen kun je een lijfrente ook gebruik om het inkomen van je nabestaanden veilig te stellen. Je beslist zelf wanneer je het kapitaal dat je hebt opgebouwd weer teruggestort krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld met je bank de afspraak maken dat je vanaf je 65e elke maand een bepaald bedrag krijgt uitgekeerd.

Een lijfrente duurt in principe zo lang als het ‘lijf’ in leven is. Toch is het ook mogelijk een lijfrente van bijvoorbeeld vijf of tien jaar af te sluiten. Doorgaans betaal je een periodieke premie, maar je kunt ook ineens een bedrag storten (koopsom). Wanneer de einddatum van de verzekering nadert, ga je op zoek naar een bank die het kapitaal gaat uitkeren.

Hoewel het vroeger nog aantrekkelijk was om met een lijfrente het pensioen te vervroegen, is een lijfrente fiscaal nu minder gunstig geworden. De overbruggingslijfrente die je hiervoor kunt inzetten kun je namelijk vanaf 1 januari 2006 niet meer aftrekken van de belasting. Ook wanneer je de uitkering van je lijfrente voor je 65e in laat gaan kun je geen premies meer aftrekken.

adriana-psp.nl

Aanschaf

Het valt nog niet mee om een lijfrente uit te kiezen. Er wordt door verzekeraars een heel scala aan lijfrenteproducten aangeboden. Elk met andere voorwaarden en regelingen. Lijfrente vergelijken is dus van belang. Er zijn een aantal zaken waarop je bij zo’n vergelijking kunt letten. Zo moet je beslissen of je een levenslange lijfrente wilt of een tijdelijke. Verder moet je kiezen of je je geld wil laten storten in een gegarandeerde lijfrente of in een beleggingslijfrente. Bij de eerste variant staat het rendement vooraf vast en verschilt per aanbieder. De tweede variant levert doorgaans een hoger rendement op, maar kan door tegenvallende resultaten wel lager uitvallen.

De rendementen van verschillende lijfrenteproducten zijn op internet te vergelijken. Een goed rendement kan de doorslag geven om te kiezen voor een bepaalde verzekeringsmaatschappij. Toch is het aan te raden eerst pensioen advies in te winnen van een adviseur. Deze kan eventueel een lijfrente op maat maken, waarbij de lijfrente opbouw helemaal volgens jouw wensen is en verwachte omstandigheden in de toekomst.