Het taxatierapport

Bij een hypotheek dient de woning als onderpand voor de lening. De woning moet dus ‘waarde’ genoeg hebben om als onderpand te kunnen dienen. Om daar volkomen zeker van te zijn wordt een taxatierapport opgesteld. Dit mag niet door de eigen of door de verkopende makelaar gedaan worden, maar moet door een onafhankelijke taxateur gebeuren. De kosten van een taxatierapport staan niet vast en kunnen per taxateur verschillen. De koper moet de kosten van het taxatierapport betalen.

adriana-psp.nl

Een taxatierapport bevat informatie over de volgende onderwerpen:

 • De opdracht / doel van de taxatie
  • Het object (nieuwbouw, verbouwing, verbetering)
  • Waardering pand / omschrijving object en omgeving
  • Bijzondere aandachtspunten / Onderhoudstoestanden
  • Privaatrechtelijke aspecten / publiekrechterlijke aspecten
  • Verontreiniging
  • Onderbouwing waardeoordeel

Taxateurs brengen over het algemeen 0,185% van de getaxeerde waarde in rekening. Sinds enkele jaren werken taxateurs steeds vaker met een vast bedrag. De standaard taxatie wordt gebruikt voor het oversluiten van een hypotheek en als advies-/informatiestuk bij de aankoop van een nieuwe woning.

Taxatietarieven

Voor het uitvoeren van een taxatie bestaan geen vaste tarieven. Wel kun je, wanneer je een afspraak maakt voor het uitvoeren van een taxatie, met de taxateur meteen afspraken maken over het tarief dat je voor de taxatie moet betalen. Op die manier weet je vooraf waar je aan toe bent.