De annuleringsverzekering

Annuleringsverzekeringen zijn soms ingebouwd in een doorlopende reisverzekering. Je hoeft dan niet steeds opnieuw een annuleringsverzekering af te sluiten. Maar kun je naast je gewone doorlopende reisverzekering ook nog een aparte doorlopende annuleringsverzekering afsluiten. Er bestaan natuurlijk ook kortlopende annuleringsverzekering. Deze kun je vaak bij de reisorganisatie afsluiten als je de reis boekt.

adriana-psp.nl

Niet alles gedekt

Een annuleringsverzekering wil niet zeggen dat je altijd zonder reden je reis mag annuleren en de kosten terug krijgt. Een annuleringsverzekering keert uit als je bij een belangrijke en onvoorziene gebeurtenis je vakantie moet annuleren of afbreken. Stel: de dag voordat je op vakantie gaat komt een familielid te overlijden. Met een annuleringsverzekering kun je je betaalde reissom terugvorderen. Ook als je al op de plaats van bestemming bent en er komt een familielid te overlijden, kun je met een annuleringsverzekering een gedeelte van je reissom terug krijgen. De annuleringsverzekering vergoedt vervolgens dat deel van de reissom dat verschuldigd blijft als de reis- of huurovereenkomst wordt geannuleerd.

Met een annuleringsverzekering ben je voor vrij veel onvoorziene situaties verzekerd, maar niet voor alles. De verzekering kent een aantal uitsluitingen. Zo ben je voor een sterfgeval in familiare kring verzekerd, maar voor je vriendenkring niet. Of stel dat je je vakantie moet afbreken omdat je kindje plotseling ziek wordt. Ook dan krijg je lang niet altijd de resterende kosten van de vakantie terug, omdat het wellicht geen ernstige ziekte betreft.

Extra dekking

Sommige verzekeraars bieden extra gronden waarop je je reis mag annuleren. Dat kan betekenen dat je bijvoorbeeld een vergoeding krijgt voor niet genoten vakantiedagen wanneer je vertraging hebt opgelopen met een boot, bus, trein of vliegtuig naar je vakantiebestemming. Soms mag je de reis ook annuleren wanneer je huisdier ernstig ziek is. Reken er wel op dat je dan wellicht een extra premie moet betalen.

Niet iedere annuleringsverzekering kent overigens dezelfde voorwaarden en inhoud. Vergelijk de annuleringsverzekering van verschillende aanbieders dus goed. Sommige verzekeraars voegen extragronden toe waarop je je reis geldig mag annuleren. Zo zijn er aanbieders die een vergoedingsregeling kennen voor niet genoten vakantiedagen in verband met reisvertraging door boot, bus, trein of vliegtuig naar de vakantiebestemming. En bij sommige verzekeraars mag je de reis ook annuleren bij ernstige ziekte van een huisdier zoals een hond, kat of paard. Vaak wel tegen extra premie. Vraag daarom altijd de voorwaarden goed na voordat je een annuleringsverzekering afsluit.

Wel of niet?

In welke gevallen is het nu raadzaam om een annuleringsverzekering af te sluiten en in welke gevallen niet? Eigenlijk is het vrij logisch. Wanneer je een vakantie hebt geboekt van duizenden

euro’s en voor een langere periode dan is het slim om een annuleringsverzekering af te sluiten. Gaat het slechts om een stedentrip van enkele dagen dan is een annuleringsverzekering niet nodig. Je kunt het beste uitgaan van de vraag of je de kosten van je vakantie kunt en wilt dragen wanneer deze (gedeeltelijk) niet door kan gaan. De premie van een gemiddelde annuleringsverzekering bedraagt ongeveer 3,5 tot 4,5 procent van de totale reissom. Wanneer je dus een reis hebt geboekt van 3.000 euro dan zal de premie neerkomen op zo’n 120 euro.